Bilgisayar Acil Durum Müdahale Ekibi Nedir?



CERT olarak da bilinen bir bilgisayar acil durum müdahale ekibi, siber güvenlik tehditleriyle uğraşan bir grup bilgisayar uzmanıdır. Dünyada yaklaşık 250 CERT grubu bulunmaktadır. Bu takımlar genellikle hükümet tarafından finanse edilmektedir, ancak bazıları özel güvenlik firmaları aracılığıyla da işletilmektedir. Ordunun farklı branşlarının kendi CERT takımları var ve resmi US-CERT ekibi Amerika Anavatan Güvenliği Departmanı aracılığıyla düşük faizli ihtiyaç kredisi işletiliyor. CERT ayrıca bilgisayar acil durum hazırlık ekibine de katılabiliyor ve bazı ekipler bilgisayar güvenliği olay müdahale ekibini temsil eden C-SIRT takma adını aldılar . Bir bilgisayar acil durum müdahale ekibi, özel şirketlere ve hükümetlere yönelik İnternet güvenliğine yönelik tehditleri tahmin etmek, tanımak ve bunlara yanıt vermekle görevlidir.
İlk resmi olarak organize edilen bilgisayar acil müdahale ekibi, Carnegie Mellon Yazılım Mühendisliği Enstitüsü'nde kuruldu. Bu grup genellikle çeşitli siber güvenlik tehditleriyle ilgilenir. Ekip, kurum içi veya devlet gruplarından veya bilgisayar korsanları veya düşman ülkelerden gelen harici tehditler içerisindeki iç tehditleri değerlendirebilir. Ayrıca, Carnegie Mellon'un CERT ekibi, ağ güvenliği risklerini ve güvenlik tehditlerinin önüne geçme yollarını önerir . Ekip ayrıca, siber saldırıları başlattığı veya yaydığı tespit edilen makineleri analiz etmek için bilgisayar adli tıpı da yapar . Ayrıca, bilgisayar güvenliği olay işleyicisi programı aracılığıyla yazılım mühendisleri için sertifika sunmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin bilgisayar acil müdahale ekibi, Ulusal Siber Güvenlik Bölümü'nün bir parçasıdır. ABD-CERT siber saldırılara karşı tepki veriyor ve ülkenin siber altyapısını korumaktan sorumlu. Siber saldırılar bazen dostça olmayan ülkelerden başlatıldıkça, US-CERT'nin yanıtladığı tehditler hakkındaki bilgilerin çoğu sınıflandırılmakta ya da bilinmemektedir. Örneğin, ABD hükümeti medyayı 2009 yılında Kuzey Kore'nin siber saldırısının kurbanı olduğu konusunda bilgilendirdi. Hükümetin birçok bilgisayarın saldırıdan etkilendiğini duyurmasına rağmen, çok az ek bilgi sunuldu. Aynı şekilde, farklı askeri şubeler tarafından KBB notu düşüklere kredi veren bankalar işletilen CERT ekipleri hakkında bilgi genellikle seyrek olmaktadır.
Bir bilgisayar acil durum müdahale ekibinin ele aldığı tehditler, düşman ülkelerden, bilgisayar korsanlarından ve terörist gruplardan siber saldırıları içeriyor. Düşman ülkeler, siber altyapıya karşı en yüksek tehdit seviyesi olarak kabul edilmektedir. Suç örgütleri bazen para ya da kimlik çalmak için kar tabanlı saldırılar başlatırlar. Casusluk suçları hükümet bilgisayarlarından veya ağlarından hassas bilgileri çalmayı içerir. CERT ekipleri bu grupları orta düzey tehdit olarak kabul eder. Terörist gruplar ve yalnız bilgisayar korsanları düşük düzeyli tehditler olarak düşünülür, çünkü yaygın saldırıları başlatmak için teknolojik kaynaklara sahip değildirler. Bir bilgisayar acil durum müdahale ekibi, bu grupların bazılarından veya hepsinden kaynaklanan tehditler ile ilgilenebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İletişim Kutusu nedir?

Adres Çubuğu nedir?